kurk geschiedenis

Kurk werd tijdens de oudheid vooral gebruikt in de visserij, voor schoeisel en sporadisch zelfs als dakbedekking. De Griekse filosoof Theophrastus vermeldde kurk reeds in de vierde eeuw voor onze jaartelling. Hij roemde de kurkeik om zijn vermogen om steeds opnieuw een nieuwe bast aan te maken.

De oudste gevonden kruik met kurk dateert van de eerste eeuw voor onze jaartelling en werd gevonden in Efeze in het huidige Turkije. Kurk als afsluitmateriaal voor wijnflessen werd de standaard in de 17e eeuw en zorgde ervoor dat de wijn langer houdbaar bleef. En in de 18e eeuw experimenteerde een zekere Dom Perignon met een kurk voor champagne …

Op het einde van de 19e eeuw wordt in New York per toeval ontdekt dat kurkkorrels door verhitting expanderen en samenklitten door uitvloeiing van de in het kurk aanwezige harsen. Vanaf dit moment tot op het einde van de jaren veertig wordt geëxpandeerde kurk het meest gebruikte isolatiemateriaal ter wereld.

Kurkvloeren en kurkwanden winnen aan populariteit bij het grote publiek vanaf eind jaren 1970. Kurkvloeren bestaan echter al veel langer. De eerste vloer in ‘the oval office’ van het Witte Huis in de VS was een kurkvloer die werd verlijmd in 1934 en standhield tot halverwege de jaren 1960!

PDF: Cork insulation van Pearl Edwin Thomas uit 1928 (556 bladzijden / 30 MB)